Meditatie pil

Annelinde | feb 2019

Laatst kreeg ik de vraag van een vriendin of ik een tip had hoe om te gaan met deze meditatie uitdaging: “Het lukt me niet goed om rust te vinden als ik ga mediteren wanneer ik me niet lekker voel, dus als ik bang ben of gestrest. Maar juist dan wil dan wil ik graag mediteren en rust ervaren want dan heb ik het het harst nodig. Hoe doe ik dat?”

Wat een interessante vraag dacht ik. Om beter te begrijpen waarom het “het niet lukte” stelde ik de vraag: “Mediteer je ook als je je beter en juist meer ontspannen voelt?” Het antwoord was nee, want ze had het idee het dan niet zo hard nodig te hebben. Dat gevoel kan ik me heel goed voorstellen, want als je nergens last van hebt, waarom zou je er dan iets aan doen?

Maar.. Als je alleen mediteert op het moment dat het het allermoeilijkst is om rust te vinden, dan leg je de lat erg hoog voor jezelf. Dat is net zoiets als dat je verwacht dat je na één gitaarles het hele repetitor van Mumfort and Sons kan spelen.

“Helaas is meditatie geen pil”

Geen pil die je kan nemen om je ongemakken in een bepaald moment weg te nemen. Het is een middel om constructief meer in balans in je leven te krijgen. Mijn tip aan haar en iedereen die vergelijkbare uitdagingen tegenkomt: “Beoefen meditatie, juist ook op de momenten dat de stap naar meditatie niet zo groot is, als je al een “bruggetje” hebt gemaakt, als je al ontspannen bent. Elke keer als je meditatie beoefend word de route naar je innerlijke plek van rust een bekendere route. Zo kun je op ten duur ook in moeilijkere situatie zoals wanneer je bang, gestrest of moet bent de weg naar rust gemakkelijker vinden. Net als dat je na een aantal gitaarlessen, met  kinderliedjes en oefeningen, steeds gemakkelijker met je vingers de akkoorden vindt van “i will wait – Mumferd and sons”.