Kwetsbaarheid in de zakelijke wereld

Annelinde | Sept 2017

Angsten van een junior ondernemer
Ongeveer een jaar geleden heb ik de keuze maakte om het vak Trainer/Coach te gaan beoefenen en daar mijn eigen onderneming in op te zetten. Bij dit soort keuzes, veranderingen en ontwikkelingen komen vaak ook angsten om de hoek kijken. Graag deel ik over de angsten die bij mij opkwamen bij het maken van deze beslissing.

Ik voelde me te gevoelig en kwetsbaar om de ‘zakelijke wereld’ onbeschermd in te kunnen stappen. Tot voor kort zag ik de ‘zakelijke wereld’ als een plek waar het gaat om: geld, macht, status, concurrentie.

Als gevoelig mens met een groot inlevingsvermogen en een flinke berg empathie, weet ik dat het onvermijdelijk is om regelmatig geraakt te worden. Ik dacht een harnas te moesten dragen in die zakelijke wereld om mijn kwetsbaarheid te beschermen. Ook was ik bang om niet ‘in te passen’. Niet in staat te zijn om rationeel genoeg te zijn, en juist TE emotioneel. Ik was bang mezelf te moeten verloochenen doordat ik niet eerlijk zou kunnen zijn, omdat het in mijn ogen in de zakelijke wereld niet om eerlijkheid ging. Ik was bang mezelf te laten zien, en op te komen voor mijn eigen kwaliteiten, want kon ik die dan ook waarmaken…?

En toen kreeg ik een tip
Ik deelde deze angst met Tessa Weber, mijn mentor, collega en vriendin in dit proces. Als reactie hierop gaf ze me, naast de liefdevolle aanmoediging om dapper door te stappen, ook de tip van een TED Talk over kwetsbaarheid. Brene Brown – The power of vulnerability. (onderaan dit artikel een link naar de video).

De Brug
Het filmpje was een schot in de roos. Brene is een onderzoeker. Onderzoekers associeer ik ook met de zakelijke wereld en met rationele zaken. Wat ze hier zelf over zei sloot daar alleen maar aan bij. Haar vertrek punt als onderzoeker was: ‘if you can’t measure it, it doesn’t exist’. ‘To control and predict’ is wat onderzoekers doen Zoals Brene zelf zegt.

Ik bekijk de wereld niet door de ogen van een onderzoeker en ik zou deze uitspraken dan ook nooit doen. En juist daarom, vond ik het zo boeiend dat iemand die ver van me af staat, praat over een onderwerp dat heel dicht bij me ligt. Kwetsbaarheid.
Zoals ze ergens in haar praatje zegt:

“I am interested in some messy toppics, but i want to be able to make them not messy. I want to understand them. I want to hack into these things, that i know are important, and lay the code out for evereone to see”

Dit legde voor mij de brug tussen kwetsbaarheid en de zakelijke wereld. Niet alleen dat Brene daar op het podium stond, maar ook het feit dat Tessa vanuit zakelijk oogpunt dit filmpje met mij deelde.

Zinvol leven
Om kort in te gaan op de inhoud, want het filmpje kijken kost je slechts 20 minuten…, iedereen heeft te maken met kwetsbaarheid. Uiteindelijk zijn we hier op de wereld om verbinding aan te gaan met elkaar. En die verbinding vraagt: Het geloof dat je het waard bent die verbinding aan te gaan. Door schaamte laten we ons afleiden en maken we onszelf wijs dat we die verbinding niet waard zijn. Als we onze schaamte delen, erop vertrouwen dat we niet perfect hoeven te zijn en geloven dat we het waard zijn om echte verbinding aan te gaan, kunnen we onze kwetsbaarheden omarmen en leven we uiteindelijk een betekenisvoller leven.

Wat raakte me het meest
Wat me het meest raakte in de talk was dat Brene erachter kwam dat ze zelf door een persoonlijke reflectie periode heen moest en zich dus kwetsbaar moest opstellen om haar werk als onderzoeken te kunnen doen en hoeveel weerstand ze daartegen had. Als we zelf op het podium staan, ons openstellen en ons harnas laten zakken, voelen we ons kwetsbaar, maar als we iemand op het podium zien staan die zich openstelt vinden we het dapper.

Wat heb ik geleerd
Ik had ten eerste een beperkt beeld van wat de zakelijke wereld was, ondertussen is dat, een jaar later veel genuanceerder. Ook heb ik in dit jaar geleerd dat ‘je kwetsbaar kunnen opstellen’ in je werk juist heel belangrijk is om echte verbinding aan te gaan met anderen. En deze verbinding zie ik als een noodzaak voor elke Trainer/Coach, juist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dus ook als noodzaak voor mij als ondernemer.

Kwetsbaar opstellen is iets wat ik in dit artikel nastreef en ik hoop zo ook anderen te inspireren om hun eigen kwetsbaarheid (meer) te omarmen.