Vergeet jezelf niet mee te nemen

Robin | mrt 2019

Het is waar. Ik was mezelf vergeten mee te nemen naar de meditatie van afgelopen donderdag. Hoe ik dat wist? Mijn boom stond nog thuis. En voordat iedereen me voor gek verklaard, laat ik even de moeite nemen om dit uit te leggen.

Sinds een aantal weken mediteer ik steevast met een boom. Een jonge boom, een twijgje wat ik afgelopen zomer wortel heb laten schieten van nog geen 10 centimeter hoog. Een twijgje van mijn lievelingsboom: de vleugelnoot. Zonder er verder al te diep op in te gaan waarom dit mijn lievelingsboom is, want dit is immers geen bomenblog, had ik op een gegeven moment heel sterk het gevoel dat ik deze jonge boom elke week mee wilde nemen naar meditatie. De reden? Één van de dingen die me fascineert aan bomen is dat ze zowel langzaam als heel snel groeien, tegelijkertijd. Langzaam in de zin van dat je soms het idee kunt hebben dat er maar geen verandering in lijkt te komen en snel omdat het dan ineens een dag later 5 centimeter gegroeid blijkt te zijn. Voor deze groei hoeft het geen gekke kapriolen uit te halen, geen 120-uur durende werkweek te hebben, maar alleen maar te zijn.

Om mij en alle andere mensen bij meditatie hier aan te herinneren, aan dat we net als deze boom ook continu groeien en we hier niks uitzonderlijks voor hoeven te doen, koos ik ervoor om deze boom elke week in zijn potje mee te nemen. En zo, door naar de boom te kijken en te zien hoe deze weer veranderd is, stil te staan bij mijn eigen groei, bij alles wat er in mij veranderd is de afgelopen week. Behalve dan dus afgelopen donderdag, want toen was ik hem vergeten. En met de boom, was ik misschien mezelf ook wel vergeten mee te nemen naar de meditatie. Ik lag waarschijnlijk nog op bed, want ik had weer eens een hele drukke dag achter de rug. Same old, same old.

Ik besloot om de boom en mezelf te gaan halen, ze op te rapen en mee te nemen. Het liet me meteen ook zien dat de boom meer is dan alleen een herinnering aan groei. Het is namelijk ook een herinnering aan of ik wél of niet met mijn gedachten aanwezig ben. Ga ik bewust mediteren of kom ik alleen een leeg omhulsel brengen? Dit maakt rituelen als dit zo belangrijk, want hoe eenvoudig ook: ze herinneren je eraan om bewust aanwezig te zijn en jezelf niet te vergeten mee te nemen.