CO-PROJECT MANAGEMENT

E-LEARNING ONTWIKKELEN

PROJECT MANAGEMENT E-LEARNING ONTWIKKELEN

CO-PROJECT MANAGEMENT

E-LEARNING ONTWIKKELEN

PROJECT
MANAGEMENT
E-LEARNING
ONTWIKKELEN

Organisatie

Oveducon is een toonaangevend pomponderwijs- en adviesbureau. Vanuit Oveducon werken professionals uit de pompindustrie als trainer en consultant om hun gezamenlijke decennia aan ervaring te delen met de pomptechnische wereld. Ze willen een nieuwe generatie werktuigbouwkundigen inspireren, onderwijzen en motiveren en gezamenlijk de lat van de industrie hoger leggen en zo meer fouten en verspilling in installaties te voorkomen.

Opdracht

Opdracht

De opdracht was om, samen met de techneuten en de bedrijfsontwikkelaar, de internationale Engelstalige e-learning tak van Oveducon op te zetten. Vervolgens zou ik de ontwikkeling van de e-learning modules faciliteren.

Voordat Oveducon begon met e-learning gaven de trainers alleen fysiek les in een klaslokaal met Nederlandse cursisten. Een cursus ontwerpen voor een klas vraagt een andere aanpak dan een cursus ontwerpen in een online omgeving voor mensen over de hele wereld. Ik ondersteunde de trainers bij het maken van die vertaalslag.

Jos, de eigenaar van Oveducon wil het liefst voor zijn 70e al zijn specialistische kennis die nu in zijn hoofd zit, vastleggen in e-learnig en zo zijn kennis voor de pompenwereld beschikbaar maken. Dat betekende dat we ongeveer 5 jaar hebben om de e-learning op te zetten een een reeks modules te ontwikkelen.

Mijn rol was een combinatie van faciliteren, ontwerpen en uitvoering.

 • Proces faciliteren door o.a.: het overzicht bewaren, het ontwerpproces vaststellen, planning maken/bijstellen en daarop aansturen, faciliteren van (online) design thinking sessies, regisseur tijdens de opnames & voorzitten van (online) meetings.
 • Onderwijsontwerp door o.a.: te coachen op presentatievaardigheden, aanbrengen van structuur in de module, leerdoelen stellen en bewaken, digitaal werkboek maken & presenteren van de introductie van de module.
 • Technische uitvoering door o.a.: powerpoint huisstijlgebruik bewaken, video editing & inrichten van de e-learning omgeving.

Doorlooptijd

 • Opzetten en ontwikkeling 1e module: MEI 2020 – MEI 2021
 • Ontwikkeling 2e module: OKT 2021 – OKT 2022
 • Ontwikkeling 3e module: DEC 2022 – HEDEN

Aanpak

Aanpak

E-learning opzetten

In dit proces werkte in nauw samen met Robin de bedrijfsstrateeg en hoofdontwerper bij Oveducon. Omdat Oveducon een klein bedrijf is met grote doelen en hoge kwaliteits eisen pakten we het grondig aan. Robin en ik hebben eerst gekeken naar hoe we e-learning willen gaan aanbieden over een termijn van 5 a 10 jaar. Toen was vastgesteld hoe we e-learning gingen aanbieden is daar een passend e-learning tool bij gekozen.

Wetende wat de mogelijkheden waren van het platvorm zijn we door middel van design thinking gaan bepalen welke modules we het eerst wilde gaan ontwikkelen voor welke doelgroepen.

Ontwikkeling modules

Door te filteren op onderwerpen zoals: wie is onze doelgroep precies, wat zijn hun grootste problemen, voor welke van die problemen hebben wij een oplossing, en waar wordt iedereen enthousiast van (ook niet onbelangrijk) kwamen we tot duidelijke onderbouwde keuzes van de volgorde van modules.

Vervolgens hebben we een ontwerpproces bepaald voor de ontwikkeling van de modules zelf bestaande aan uit 9 fasen. Afhankelijk van de skills en beschikbare tijd hebben Robin en ik de trainers in de verschillende fases gefaciliteerd en de ze zo goed mogelijk begeleid in het maken van hoge kwaliteit multi media modules. Op deze manier konden de trainers al hun kennis delen, en wij zorgde ervoor dat die kennis op een behapbare, didactische en aantrekkelijke manier wordt overgedragen.

Resultaten

Resultaten

 • Binnen één jaar hebben we de e-learning tak van Oveducon opgezet
 • Binnen dat zelfde jaar hebben we de eerste e-learning in de omgeving staan.
 • In het tweede jaar de hebben we de tweede module online staan.
 • De 3e module is reeds in ontwikkeling.
 • Dit past goed binnen het doel om binnen 5 jaar een handvol modules in de omgeving te hebben staan
 • Trainers die zeer tevreden zijn over hun module en hun kennis hebben kunnen vastleggen.
 • Cursisten die zeer tevreden zijn over de leermodules en uitkijken naar uitbreiding van het e-learning aanbod.
 • Zeer positieve reviews op springest
 • "Het was een genot om met Annelinde samen te werken aan het opzetten van de e-learning. Ze vulde me perfect aan door mijn toekomstplannen te vertalen naar concrete en behapbare doelen. Onderweg naar deze doelen zorgde ze er continu voor dat iedereen bleef aangehaakt en wist wat er van hem of haar verwacht werd. Daarnaast heeft ze niet alleen dit project heel goed gefaciliteerd, maar tegelijkertijd ook vele structurele verbeterslagen doorgevoerd in ons bedrijf op het gebied van communicatie en workflow. Ik kan haar iedereen aanbevelen!"

  Robin Overschie
  Robin Overschie Bedrijfsontwikkelaar & Ontwerper

Samenwerken?
Neem contact op

Samenwerken?
Neem contact op